top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Stichting Het Drentse Landschap en het Landschap Overijssel hebben in de afgelopen decennia het natuurreservaat Het Reestdal gevormd. In 1999 werd De Wildenberg aangekocht als historisch onderdeel van het landschap. Klaas en Stanieke zijn erfpachters, vanaf 2001 hebben ze de boerderij, het stookhuis en de oude schaapskooi verbouwd, gerenoveerd en verduurzaamd. De naoorlogse gebouwen zijn afgebroken. Voor de renovatie zijn veel historische materialen gebruikt en de boerderij heeft een rieten dak.


De gebouwen worden verwarmd met een warmtepomp. Het kraanwater wordt verwarmd met twee zonnecollectoren. Op het erf staan 36 zonnepanelen, daarnaast nemen Klaas en Stanieke ook deel in een kleine energiecoöperatie met nog 12 panelen. Hiermee is de Wildenberg nagenoeg energieneutraal.


Regenwater wordt opgevangen in twee grote regentonnen, het water wordt gebruikt voor de tuin. Klaas en Stanieke scheiden al vele jaren het afval. Ook staat er een compostvat voor groente-fruit - en tuinafval in de tuin.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

De Wildenberg

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

De Wildenberg

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Het sterk meanderende beekdal van de Reest is uniek waar natuur en cultuur al eeuwen zeer nauw zijn verweven. Het beekdal vormt de grens tussen Drenthe en Overijssel en is een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen. In de bossen hoor je het roffelen van de bonte specht, in de lucht cirkelt een wespendief en op de es zie je de reeën grazen. De weilanden bij de boerderijen hebben de vorm van kleine essen en hooilanden langs de beek. Juist dit is heel herkenbaar bij de Wildenberg. In de omgeving zijn goede restaurantjes, leuke dorpjes met winkels, een wijngaard, galeries en een sauna.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

De stilte van een eeuwenoud landschap

De Wildenberg is een oude boerderij uit de 14e eeuw en ligt schitterend aan de rand van bos, heide en weiland. De boerderij ligt midden in een natuurreservaat. Behalve het blaten van een schaap op de heide of vogelgezang is het er helemaal stil.


Een heerlijke plek om te ontspannen of juist ‘op de hei’ samen te werken. In de grote living is er een open keuken met bar, eettafel en een gezellige zithoek. Er staat een goed gestemde piano waar je gebruik van mag maken. Er zijn twee ruime slaapkamers met twee bedden die ook als tweepersoonsbed gebruikt kunnen worden. Via een houten trap kom je in de ‘knechtenkamer’ op de vide. Je slaapt hier in een originele bedstee, waar vroeger de knecht van de boer in sliep.


Buiten is er een groot terras en verspreid door de tuin en boomgaard zijn er meer zitjes. Naast snel internet is ook een beamer en flipover aanwezig. Naast de boerderij staan appartementen van het Drents Landschap, zodat je met wel 12 personen kunt verblijven.

Zuidwolde, Drenthe, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 5 personen

vanaf €425 voor een weekend

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, boerderij

De Wildenberg

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B An de Esch

Dwingeloo, Drenthe

1

1

1

B&B Otterstee

Havelte, Drenthe

1

1

1

Op Stieltjeskanaal

Stieltjeskanaal, Drenthe

1

1

1

Gastenverblijf Eenink

Zelhem, Achterhoek

1

1

1

De Beekloft

Haaksbergen, Twente

1

1

1

SELECTIES

op de boerderij

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page