top of page

Overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022


Eeuwenoude panden die nog steeds gebruikt worden, dat is toch super duurzaam? Laat je inspireren en verleiden door deze prachtige duurzame monumenten, allemaal toekomstbestendig verduurzaamd! Zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van deze bijzondere panden met bijzonder verhalen.


Zoals een eeuwenoud Zaans pakhuis uit 1680, een Limburgse carréhoeve uit 1750 of een Friese sate uit 1770. Maar ook een rijksmonumentale Drentse boerderij uit 1846 of Gelders boshuis uit 1869. Wat de denken van duurzaam erfgoed uit de twintigste eeuw zoals een plattelandsschooltje uit 1924 en een Atlantikwall bunker uit 1943. Allemaal prachtige plekken om duurzaam te overnachten.


Bij monumenten is het circulair tot in het extreme, alles wordt uit de kast getrokken om historische materialen te behouden.

Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer overnachtingen in duurzaam erfgoed
De Koeberg


In het betoverend Zuid-Limburgse heuvellandschap staat deze duurzaam verbouwde monumentale carréhoeve uit 1750. Op de hoeve ruik je nog vers gemaaid gras. De Koeberg is een duurzaam, no-nonsense biologische boerderij. De oude stallen, de hooizolder en de melkerij zijn nu gastenverblijven. Op de omsloten binnenplaats kun je heerlijk gezamenlijk vertoeven. Bij de verbouwing van de stallen zijn veel oude materialen hergebruikt. Ook zijn ecologische materialen zoals hout en isolatie van vlas en hergebruikte luiers gebruikt. De energie wordt opgewekt met 172 zonnepanelen.


In deze monumentale hoeve uit 1750 is behoud van erfgoed en duurzaamheid gecombineerd
Attema-Sate


Een ‘sate’ is in het Fries een oude boerderij met landerijen. De boerderij staat er al sinds 1770. Margriet en Gerard wonen zelf in het oude voorhuis. Onder de balken waar vroeger de koeien stonden kun je nu een tijdje als gast verblijven. Wat Attemat-Sate uniek maakt is dat de nieuwe en oude wereld los van elkaar zijn gehouden. In de schuur zijn duurzame moderne modules gemaakt die het oude bintwerk nergens raken. Iedere module is een sfeervol en comfortabel appartement met eigen keuken en badkamer.


De oude schuur is niet geïsoleerd. De moderne modules in de schuur zijn wel goed geïsoleerd.
Saenliefde


De historie spat er vanaf, bij B&B Saenliefde kun je overnachten in een oud Zaans pakhuis uit 1680. Het pakhuis is ooit gebouwd als opslag voor oliezaad voor de voormalige naastgelegen molen en later voor de stoomoliefabriek de Liefde. Dit gemeentelijk monument is duurzaam verbouwd om zonder gasaansluiting aan een nieuwe toekomst te beginnen. De B&B en het tapwater worden verwarmd met een warmtepomp. Saenliefde ligt fantastisch direct aan de rivier de Zaan en heeft een aanlegsteiger voor sloepen. In de besloten tuin is het heerlijk rustig en groen. In de zomer wordt hier het ontbijt geserveerd. De B&B heeft vier luxe en ruime kamers met heerlijke Auping bedden.


De oude grenen kapconstructie met oorspronkelijke eiken balken is nog bijna helemaal aanwezig en van binnen goed te zien.
Schaffelaarse Boshuis


Midden op Landgoed Schaffelaar staat het Schaffelaarse Boshuis, een rijksmonument uit 1869. Het landgoed bestaat uit historische gebouwen en een flinke portie natuur zoals een bos, een lanenster en een orangerietuin. De monumentale woning is duurzaam gerestaureerd met toepassing van ecologische materialen zoals vlasisolatie. Elektriciteit wordt opgewekt door de aanwezige zonnepanelen. De woning wordt verwarmd middels een pelletkachel.


Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL verhuren het boshuis onder de naam Buitenleven Vakanties.
B&B Otterstee


In het achterhuis van deze prachtige oude boerderij uit 1846 vind je B&B De Otterstee. Dit rijksmonument ligt landelijk in het buurtschap Eursinge, net buiten Havelte. In dit mooi stukje Drenthe vind je volop rust. De B&B heeft twee luxe, stijlvol ingerichte kamers, de Deel en de Hilde. Beide kamers hebben een kingsize bed en een gezellige zithoek met badkamer ensuite. Tinka en Bert hebben de oude boerderij volledig gerenoveerd en zeer goed geïsoleerd. De warmte komt van een uitgekiende combinatie van zonnecollectoren, warmtepompen en een houtvergasser.


Bij de inrichting hebben Tinka en Bert zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte spullen, die zo een tweede leven hebben gekregen.

De Oude Zondagschool


In de Achterhoek, vlakbij het dorp Aalten, ligt De Oude Zondagschool. Dit monument uit 1924 is duurzaam verbouwd tot een sfeervol, comfortabel en verrassend ruim vakantiehuis. Jarenlang heeft het dienst gedaan als zondagschool voor de plattelandsjeugd. De Oude Zondagschool is een vakantiehuis met een ziel, waar je de historie voelt. De woning is van het gas af met een warmtepomp. Omdat De Oude Zondagschool een monument is mogen er geen zonnepanelen op het dak. Daarom is er voor een kleine lokale coöperatie gekozen, die zonnepanelen heeft op een dak van een grote schuur.


Bij de verbouwing van De Oude Zondagschool zijn veel oude bouwmaterialen hergebruikt. Zo is het karakteristiek eiken houten plafond behouden.
Cocondo


Deze Duitse telefoonbunker uit 1943 is nu een stijlvol vakantieverblijf. De bunker maakt onderdeel uit van de Atlantikwall en is gedurende de Tweede Wereldoorlog slechts twee jaar in gebruik geweest. Deze eerste bunker van Cocondo is met zoveel mogelijk duurzame en circulaire bouwmaterialen verbouwd. Zo is de terrazzovloer gemaakt van het beton van een bunker die niet gered kon worden van de sloop. Het hout voor het terras komt van damwanden uit Lelystad. De omliggende duinen en dikke betonlaag werken als een hele goede isolatie. De temperatuur in de dieper liggende slaapkamer is zeer constant en heeft een prettige temperatuur om bij te slapen.


De omliggende duin is hersteld en de bunker is duurzaam verbouwd met circulaire bouwmaterialen.

Comments


125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page