top of page

Wonderschoon in België, 11x duurzaam overnachten

Bijgewerkt op: 27 sep. 2023

Heb je plannen voor een weekendje of een korte vakantie in België? Ontdek dan deze elf wonderschone en zeer duurzame verblijven. Zoals de ruime gastenverblijven boven in een Art Nouveau villa in Gent, of de bed & breakfast met eigentijdse ziel in een even oud herenhuis. Maar ook ecologische paradijsjes in de Douvevallei en de Semoisvallei en de vele vriendelijke eco-gebaren van Jacqueline.


En van het zachtheuvelende Pajottenland naar West-Vlaanderen met het mooie Brugge, naar het bos en witte zand van de Kempen of naar de heuvels van Pays des Collinese en de Vlaamse Ardennen. Een meer dan tweehonderd jaar oude hoeve die nu energieneutraal is, of een eigentijdse minimalistisch gebouw. De luxe van een sauna en zwembad, een strak eco design interieur of een lokaal biologisch ontbijt. Er valt veel te ontdekken maar vooral te genieten!


Er valt veel te ontdekken maar vooral te genieten!Villa Emma


Villa Emma is een Art Nouveau villa in Gent, niet ver van het centrum. De villa staat in een prachtige grote tuin, waar het heerlijk ontbijten is. Hilde en Georges hebben een ontbijt voor je met eigen bereide, lokale en fairtrade producten.Op de tweede verdieping zijn twee luxe en zeer ruime gastenverblijven.


Villa Emma is meer dan honderd jaar geleden gebouwd en het was voor Georges en Hilde een flinke uitdaging om te verduurzamen. De gastenverblijven zijn maximaal geïsoleerd en worden verwarmd met een warmtepomp. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten en de tuin.


Duurzaam overnachten in een Art Nouveau villa
La Douceur de la Miclette


La Douceur de la Miclette is een oase van green luxury en ligt in het dorpje Ellezelles, op de grens van Pays des Collines en de Vlaamse Ardennen. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.


Cindy en Sven hebben zelf een ecologische hoeve gebouwd waar genieten voorop staat. De B&B heeft vier stijlvolle suites, elk met een eigen sfeer. Zoals de kleurrijke Marrakech kamer en de warme Natural Wood kamer. Wil je helemaal ontspannen? Dan is er wellness, massage en yoga.


Cindy en Sven hebben veel nagedacht over duurzaamheid, ze werken graag met duurzaam hout om de ecologische voetafdruk klein te houden.


De natuurlijke bouwmaterialen komen van lokale of Belgische bedrijven. Er is eigen elektriciteit van 48 zonnepanelen en de vloerverwarming wordt verwarmd door twee warmtepompen. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten, wasmachine en de tuin.Het overgebleven voedsel is voor de kippen, konijnen, schapen en geiten.Stiltehoeve De Douvevallei


Marc heeft zijn ruim honderd jaar oude ouderlijke hoeve omgetoverd tot een ecologisch paradijsje. Stiltehoeve De Douvevallei ligt pal aan de Franse grens, in één van de stilste en meest idyllische hoekjes van Heuvelland.


Waar je de stilte kunt horen en de duisternis kunt zienDe Zilveren Maan


Op een mooie dag troffen Lut en Manu een oude hoeve aan, nu is De Zilveren Maan een magische plek. Een mix van oud en nieuw, luxe en eco. Een eco chic familiehuis met negen slaapkamers en acht badkamers.


Lut en Manu hebben gebouwd en verbouwd met respect voor de planeet, circulair en ecologisch waar mogelijk en met duurzame energiebronnen.


Voor de inrichting hebben Manu en Lut nieuwe stijlvolle meubelstukken gemaakt van oude meubelen en materialen. Zo zijn van oude parketplanken kasten gemaakt en van oude salontafeltjes nieuwe tafels.


De Zilveren Maan is zeer goed geïsoleerd, luchtdicht en levert meer energie dan er wordt verbruikt.
ecogîte Au Présent


Sereen, comfortabel en met natuurlijke gezonde materialen: dat is wat Maryse en Jean-Michel bewust kozen voor hun ecogîte Au Présent. De gîte met wilde tuin ligt in een klein dorpje in de prachtige natuur van de Semoisvallei.Een ecogîte midden in de SemoisvalleiHet Verblijf


Het Verblijf ligt niet ver van Brussel en toch helemaal in de natuur. Al sinds 1777 staat deze oude Brabantse driekantshoeve onverstoord in een eeuwenoud agrarisch landschap. Geniet van de uitgestrekte vruchtbare landerijen vanaf de mooie groene binnenkoer. Hier vonden Inge en Hugo hun droomplek voor een ecologische bed en breakfast, vergaderlocatie en yogazaal.


Deze oude hoeve van meer dan tweehonderd jaar oud is bijna energieneutraal. De oude muren en het dak zijn geïsoleerd met dertig centimeter papiervlokken.


Het Verblijf heeft acht luxe kamers voor twee of drie personen. Iedere kamer heeft een eigen sfeer, geïnspireerd door een origineel kunstwerk. Bij zonnig weer wordt het verse biologische ontbijt buiten op het terras op de binnenplaats geserveerd.


Er is een grote opvang voor regenwater van maar liefst 40.000 liter om waar mogelijk water te sparen, zoals spoelen van wc en voor de wasmachine.B&B A Quiet Place


B&B A Quiet Place is een ecologisch landelijk gastenverblijf in Belgisch Luxemburg. Jacqueline wil je met vele kleine eco-gebaren verwennen en inspireren. Zo heeft ze niet alleen een eerlijk lokaal ontbijt en diner voor je, maar een zero waste beauty kit.


Een ecologisch landelijk gastenverblijf


De Weide Wereld


De Weide Wereld ligt in een natuurgebied op een kwartiertje rijden van Brugge. Het ecologisch gerenoveerd landhuis straalt charme, rust, sfeer en warmte uit. Het interieur van deze bed and breakfast is een mix van bohemien stijl, vintage en spulletjes meegebracht van wereldreizen van Bruno en Petra. De B&B is verbouwd en afgewerkt met ecologische bouwmaterialen, zoals papiervlokken voor dakisolatie.
Het ontbijt is biologisch met zelfgemaakte confituren en zelfgebakken brood. Bij mooi weer wordt dit buiten geserveerd op één van de vele plekjes in de landschapstuin of gezellig samen aan de lange kloostertafel.


Bruno en Petra zijn lid van een biologische pluktuin, waar ze groenten en fruit halen.


Site78


Het was een fikse uitdaging om dit 19de eeuwse herenhuis te verduurzamen. Site78 is nu een luxe B&B met acht kamers, waar Ilse en Lisa je graag ontvangen. Het oude pand met hoge plafonds en ramen heeft een eigentijdse ziel gekregen.


Een oud herenhuis met een eigentijdse ziel!


B&B Kooon


In het Belgische Staden ligt B&B KOOON, een groene oase waar rust centraal staat. Perfect gelegen voor een fietsweekendje met familie en vrienden, of om even de drukte van alledag te ontglippen. In de grote tuin kun je rustig genieten van een heerlijk kopje koffie en ontbijt


Het ontbijt met groente en fruit uit eigen tuin wordt dagelijks bereid door Vé.

B&B KOOON is niet alleen gelegen in een groene omgeving, maar is daarnaast ook nog eens volledig energieneutraal. Dit ecologisch aspect trekken Vé en Jelle graag door in de rest van de B&B.


Vé is interieurarchitect en laat graag haar stijl zien in de B&B.B&B Molmento


Kristien en Peter ontvangen sinds 2014 met veel liefde gasten van over de hele wereld in hun B&B. Daar waar de winters het koudst zijn en de zomers het warmst, in de Antwerpse Kempen, vind je B&B Molmento. Het eigentijdse minimalistische gebouw is licht, open en een tikkeltje zen. Bij de bouw van B&B Molmento is bewust gekozen voor duurzame en energiezuinige oplossingen.


Bij het ontbijt worden biologische ingrediënten gebruikt en wegwerpverpakkingen vermeden.Comments


125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page